Grenseløs.

God mandag! Ny uke, nye muligheter. Egentlig kan vi si det hver dag. Ny dag og nye muligheter! For det er det verden er, er det ikke? Muligheter. Jeg fikk for noen mnd siden muligheten til å reise til Dubai. Jeg kunne si ja og jeg kunne si nei. Jeg sa ja! Jeg skulle ned i fire dager i regi av Norwegian for å vise deres nye direkte-rute. Det jeg ikke skulle var å lage en reisereportasje om at Dubai er fantastisk fra A – Å. Det er det nemlig ikke!

Dubai er et land med sol, varme, god mat, spennende kultur, fantastiske bygninger og masse vennlige mennesker. Dubai er også et land som har grove brudd på menneskerettighetene. Du kan bli fengslet og i verste fall staffes til døden av å være homofil og lesbisk. Om du blir voldtatt som kvinne, kan du risikere fengselstraff hvis du anmelder det, pga sex utenfor ekteskapet. HVOR SYKT ER DET? Dette er banalt og grusomt! Jeg kan ligge våken om natten og kjenne at det koker, for jeg synes det er så forferdelig! For eksempel er det ikke straffbart for en mann å slå sin kone så lenge det ikke etterlater varige fysiske skader. Dette er intet mindre enn forferdelig og det MÅ endres! Men hvordan?

Vil endring skje hvis vi alle boikotter landet og lar de holde på som de vil? Sånn som de selv synes det er rett? Vi VET at dette ikke er rett, og derfor må vi involvere oss! For å sette et eksempel. I Nord-Korea slippes det så og si ikke inn noen. Hvordan synes dere det fungerer? Kan vel svare på vegne av oss alle at det fungerer heller dårlig. Landet har verdens strengeste diktatur og mest isolerte samfunn. Er det slik vi vil gjøre det med Emiratene også? La de holde på med en politikk som hører til på historisk-museum? Det må bli et NEI fra meg!

Ved å besøke disse landene bidrar man ikke til å støtte regimet, men tvert i mot mener nå jeg! Vi reiser ned og viser at vi faktisk ikke støtter de! Hvorfor kan jeg si det? Vel, se på hva som har skjedd der de siste 20 årene da. Det er en tendens i enkelte aviser i Norge til å svartmale Dubai, men det har skjedd så store endringer der de siste årene at mye av det de skriver er et tilbakelagt kapittel i dagens Dubai. Emiratene har beveget seg mye fremover de siste årene takket være tilflyttere, turister etc. Det er ikke og jeg understreker IKKE optimalt, men det er i endring og endringen går i en positiv retning! Det er strenge arbeidslover. Man har minstelønn som ofte er 10-20 ganger høyere enn landene arbeiderene kommer fra. Kvinnene tar over bl.a i utdannangsintutisjonene og regjeringen. Emiratene er det arabiske landet der kvinnene har nådd høyest grad av likestilling med menn. Visste du at det i dag er 30% kvinner i Dubais regjering og at ni av deres ministre er kvinner? Og at de i desember 2018 fikk vedtatt en ny lov som ved neste valg i 2019 pålegger at regjeringen skal bestå av 50% kvinner. Det har vi ikke i Norge en gang. De får større og større frihet samtidig som de også har religionsfrihet. Snart skal til og med Paven holde messe midt i muslimske Dubai.. Ingen kan påstå at dette ikke går fremover.

Dubai er en ting, og det er heldigvis nå oppe i offentligheten, men hva med resten av verden? Den er fin og den er fæl! Stopper det meg fra å reise? Nei! Stopper det dere fra å reise? Tydligvis ikke! Vi nordmenn har aldri reist så mye som vi gjør nå. Og hvor reiser vi? Vi reiser bl.a til Tyrkia, Thailand, Mexico, Afrika og USA.

Tyrkia var blant landene der man så de alvorligste bruddene på menneskerettighetene i 2016, ifølge menneskerettighetsgruppen Amnesty. I sin årlige rapport skriver Amnesty at ytringsfriheten i Tyrkia er kraftig innsnevret.

 Våpenpolitikken i USA er katastrofe og pga den så går mange liv (og barneliv) tapt på tragisk vis hvert år. I tillegg så herjer Trump-administrasjonen mer enn noen sinne, og for eksempel deres praksis med å ta barna fra foreldre som kommer ulovlig til USA, og internere dem, er ren tortur, ifølge Amnesty International.

Ifølge Transparency International mener 90 prosent av den mexicanske befolkningen at politiet er korrupte. Politiet er den bevæpnede fløyen av undertrykkerne man kaller regjeringen. Politiet tjener og forsvarer interessene til regjeringen, mens alle som kjemper for sine konstitusjonelle- og menneskerettigheter er fienden.

Barneprostitusjon og generell prostitusjon i Thailand er vel og merke ikke der fordi den er lovpållagt, men den er så stor og utbredt at den legger en trist skygge over hele landet. Bare tanken på hva som skjer i turistfeller som Pattaya mens “resten av oss” drikker kokosnøtt-drinker på stranden gir meg et kaldt gufs over hele kroppen.

Dette er noen få eksempler på hva som skjer rundt om i verden på steder der “vi alle” reiser på ferie. På sidene til Amnesty International kan vi lese en full rapport fra 159 land og deres årsrapport på hvordan menneskerettigehetene brytes.

Vi bor på én jordklode, det er vår planet og vi bor på den sammen. Alle sammen! Grenser her og grenser der. Hva med litt grenseløshet? Kan vi ikke sammen reise, påvirke, skape og jobbe for kloden vår som en helhet? Sånn som det går nå, så er det ikke sikkert vi har en planet å bo på om noen år. Jeg har tre barn og er virkelig ikke sikker på hva slags fremtid de går i møte, så dårlig som vi tar vare på kloden vår. Vi kan ikke bare lukke øynene og snu ryggen til det av den grunn. Akkurat som Dubai, uten sammenligning forøvrig.

Parallellen jeg vil trekke frem her er at jeg mener boikott, utestengelse og fordømmelse ikke virker. Det kommer aldri til å virke! Jeg støtter ikke kvinnesynet i Emiratene, jeg støtter ikke homofiendtliger verdier. Jeg er selv kvinne, jeg har 2 døtre og en sønn. Jeg har mange homofile venner. Jeg var i Dubai for å oppleve den dele av verden, ikke for å gå i demonstrasjonstog for deres steinaldermeninger! Jeg støtter fremtiden og mennesker som tør å være den de er! Kall meg grenseløs!

XoXo Hedda

20 Comments

 1. Fantastisk skrevet. Eneste måten forandring skjer er ved å ta del!

  1. fashioncherry

   ❤️

 2. Godt sagt, helt enig med deg!

  Hvor er den fine kjolen fra? <3

  1. fashioncherry

   Den er gammel fra Zara :)

 3. Takk Hedda! Du setter denne debatten i perspektiv! Vi må ikke glemme at det har skjedd vanvittig mye i Dubai de siste 30 årene som er veldig bra. Vi kan ikke forvente at muslimske land med annen kultur og andre lover skal endre seg til å bli «vestlige» over natten. Men gradvis påvirkning og utvikling gjør stadig ting bedre. Det er en prosess som vi kan være med å påvirke – og enig med deg om at boikott hjelper ingen! Jeg er også enig at menneskerettigheter brytes i stor grad i mange av de mest populære feriedestinasjonene for nordmenn. Men det snakker vi ikke om, men lukker øynene og tar en øl til. Jeg hører og leser veldig mye sverting av Dubai og de som skriker høyest har nok aldri vært der. Mye av det som beskrives er så feil, med tydelig manglende kunnskap og det høres mer ut som de beskriver Saudi-Arabia. Det er stor forskjell mellom Saudi-Arabia og Dubai, som f.eks. når det gjelder kvinner.. Visste du at det i dag er 30% kvinner i Dubais regjering og at ni av deres ministre er kvinner? Og at de i desember 2018 fikk vedtatt en ny lov som ved neste valg i 2019 pålegger at regjeringen skal bestå av 50% kvinner. Det har vi ikke i Norge en gang. Kvinner i Dubai er høyt utdannet, besitter toppjobber og tjener gode penger – og er selvstendige. Av Emiratis er det faktisk 60% av kvinnene som jobber vs 40% av mennene. Merkelig nok virker det som folk likevel tror kvinner i Dubai er totalt underkastet mannen, uten utdannelse, inntekt og ikke kan bevege seg uten mannlig følge og uten å være helt tildekket. Så feil kan man ta. Jeg drar til Dubai i mars, og kommer aldri til å slutte reise dit. Til neste år er verdensutstillingen i Dubai, for første gang i Midtøsten. Expo2020 vil ha fokus på bærekraft og støtter prosjekter som kan bidra til å gjøre verden et bedre sted – både for kloden og menneskene som bor der. 2020 er «The year og Tolerance» og som du sier: Paven kommer til Dubai, et muslimsk land. Det er et steg i riktig retning. Og Dubai vil fortsette den veien og vi vil nok se mer frem mot 2020, men vi må også tolerere at de har en annen kultur enn oss.

  1. fashioncherry

   Takk for fin og utfyllende kommentar. Jeg tok med det ang kvinner i regjereing i innlegget. Viktig å se at det er et land i stor endring ❤️

 4. La meg først bare si at dere som valgte å reise har fått uforholdsmessig mye tyn for dette. Hvor er oppdragsgiver Norwegian? Jeg håper de stiller til debatten på Ingensteds.
  Problemet her er at kampanjen fronter et Dubai som ikke gjenspeiler resten av landet. De som bor og jobber på typiske turistmål som man besøker, gjenspeiler heller ikke et tverrsnitt av befolkningen. Ved å reise dit nå støtter man kun de aktørene som vil profittere på turister, ikke de som faktisk vil og kan gjøre en forskjell for folk flest. De er ikke interessert i å gjøre endringer i sin kultur. Og Norwegian setter ikke opp en direkterute dit for å vise lokalbefolkningen hvordan den vestlige verden fungerer, de er interessert i å gjøre Dubai til et mer attraktivt turistmål for egen profitt. Og Dubai klapper og jubler, og tar i mot turistene som naivt legger igjen både penger og vett. Igjen så mener jeg dere som reiste har fått uforholdsmessig mye tyn for dette, det er nå en gang jobben deres å annonsere for produkter mot betaling – ellers går det ikke rundt. Men oppdragsgiver, i dette tilfellet Norwegian, burde tenke seg om et par-tre ganger til før de gjør samme manøver igjen. Og kanskje også gi et ærlig svar på hvorfor de setter opp en direkterute til nettopp Dubai. Hva gjør vel brudd på menneskerettighetene så lenge man kan få litt sol midtvinters, si!

 5. Edel Merete Hajdu

  Veldig bra skrevet. Jeg og dattera mi reiser til Dubai om 3 uker. Flotte bilder dere sendte fra ferien

 6. Endelig noen som snakker fakta ⭐️ Jeg har bodd i Dubai i over 10 år og har vært utrolig flau og provosert over diverse påstander fra folk som aldri har vært her..
  Håper du tar med deg dette til «debatten» og også at de 250 kr det koster å komme inn går til Amnesty!!

 7. Fantastisk bra skrevet! Spot on.

 8. Veldig bra skrevet! Så mange diskusjoner blir alt for overfladiske, takk for at du tar dette på alvor og går litt i dybden;)

 9. Hyl ut hvis du vil selge meg kjolen du har på!:)

 10. Veldig bra innlegg:)
  Men er flere elementer som er viktig å dra med i denne debatten som på mange måter virker overdreven men også viktig. Emiratene er absolutt under utvikling, ja arbeiderne tjener kanskje mer enn hva de ville gjort i hjemlandet. Men prisen for den summen er høy. De jobber ekstremt mange ekstra timer gratis og under dårlige forhold. Generelt har emiratene et dårlig syn på spesielt afrikanere og asiatere da fra philipinene. Ikke en eneste arbeider jeg snakket med i 2018 likte Dubai eller arbeidsgiver. Mange dør også av varmen, arbeidere utendørs. En annen ting, som mamma er jeg opptatt av miljøpolitikken, nettopp fordi mine barn en dag skal bli voksne og kanskje selv få barn. Antall klimaflyktninger vil øke innen den tid og alt vi (vår generasjon og eldre) tenker på er oss selv og forbruk. Flyreiser uavhengig Dubai eller andre områder er miljøskadelig, shopping, kjøtt so it goes on. Håper denne diskusjonen også settes på agendaen.

  1. fashioncherry

   Takk for konstruktiv og viktig tilbakemelding ❤️

 11. Hei Hedda! Har sett igjennom mange av bildene dine på instagram for å se om noen har spurt om leppestiften din. Hvilken leppestift og farge hadde du på deg på debatten? Den var så nydelig! Heier på deg<3

  1. fashioncherry

   Den er fra Jan Thomas og heter Inferno :) elsker den. Liplineren er også fra Jan Thomas og heter Dessert Nude.

 12. Yes, men er du ikke enig i at det er forskjell på å reise som privatperson og å reise som influencer der staten er med på å sponse turen?

  1. fashioncherry

   Jo absolutt! Og det er noe jeg har lært masse av i denne saken her. Jeg må ta jobben min og ansvaret mitt enda mer seriøst. Det er viktig å opplyse om positive og negative sider ved steder, produkter og andre saker.
   Takk for tilbakemelding!:)

 13. Bra, flotte Hedda!! Jeg har nettopp kommet hjem fra Dubai og Abu Dhabi – mitt andre besøk der nede på kort tid. Jeg deltok på et seminar med ambassadøren – og ja, nettopp dette med å unngå isolasjon ble tatt opp! Når vi kommuniserer har vi mulighet til å påvirke

 14. Så bra skrevet! Er ikke mer som skal til enn at en reflekterer tenker jeg. Vi er alle skyldige i å besøke land hvor styre og stell ikke er på vårt Norske nivå!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *