Vil du få bedre økonomi?

Annonse: Danske Bank

GOOD MORNING!

På mandag var jeg i et utrolig interessant møte ang sparing med Danske Bank. Det var på høy tid, fordi dette har hengt over meg siden jeg selv jobbet i bank for 8 år siden. Jeg vet viktigheten rundt dette, for ikke å snakke om hvor mye man har og tjene på dette. Det er ikke sparing på sparekonto (som de fleste allerede er vant til) jeg snakker om. Dette er på en måte en investering av pengene dine som på sikt kommer til gi mye høyere avkastning enn det kan gi på en sparekonto. Og når man først sparer pengene sine, hvorfor ikke få så mye som mulig ut av det?! Renten på sparekonto i dag er så lav at den reelt sett er negativ hvis du tenker at du får 1% rente på konto, minus skatt og prisstigning. Dvs. 100 lappen du har i dag er kanskje verdt 90 kr om 5 år.

Anyways. Nå skal jeg fortelle dere litt av fordelene ved å ha en spareavtale.

Jeg tenker at alle uansett burde spare til pensjon, og det er noe de fleste av oss både kan og burde bli mye bedre på. Men jeg vil ta for meg sparing til barn jeg nå. For DET kommer til å lønne seg for alle parter etterhvert :)  Jeg har jo 3 barn, og som alle dere som har barn sikkert er enig i så går tiden voldsomt fort. Først er de 1 år, så er de plutselig 5, så 10 og vipps så er de ungdommer. Og etter ungdomstiden er det neste steget å bli voksen. Det innebærer å flytte for seg selv, studere, reise, you name it..! Det er med skrekkblandet fryd jeg snakker om dette, fordi hvem av oss kan vel se for seg at barna sine faktisk skal bli ordentlig store og selvstendige en dag..? Men, det eneste som er helt sikkert er at det skjer, og den dagen det skjer så vil jeg veldig gjerne kunne hjelpe de godt på vei inn i neste fase av livet. Det viktigste jeg noen sinne kan gi til mine barn er kjælighet, trygghet og omsorg. Men når barna plutselig er 20 år og vil kjøpe seg leilighet eller studere er jeg ganske så sikker på at et godt økonimisk bidrag vil bli vel mottatt! :)

 Sparing til barn bør vurderes gjort i eget navn fordi dersom pengene står i barnas navn får de tilgang på pengene på 18 års dagen og kan gjøre hva de vil med dem. Sikkert veldig stas for barna, men ikke nødvendigvis det smarteste. ;)  I tillegg er det formuegrense hos Lånekassen slik at man får avkortet eller mister stipend dersom man har for høy formue.

Eksempel: Sparing av barnetrygd 970 kr pr mnd for Filippa  i 20 år i aksjefond *):

Her er noe av det vi kom frem til på møtet. Jeg tenker å bruke barnetrygden som sparing (970,-mnd). Dette er ikke sikkert noe alle gjør, noen tar mer og noen tar mindre, men jeg tenker at det er viktig å spare, samtidig som man tar hensyn til hva som passer hver families økonomi. Husk at dette er uansett dine egne penger, så man kaster de liksom ikke ut av vinduet, man sparer de og lar de vokse over tid. Jeg kunne velge mellom å ta lav, middels, høy eller veldig høy risiko. Dette kommer såklart an på hvor lenge man tenker at man skal spare, men siden dette er en langsiktig spareavtale så går jeg definitivt for den som heter veldig høy risiko. Risikoen blir mindre og mindre jo lenger jeg sparer og disse pengene har jeg tenkt til å spare i ca 18- 20 år. Da er Filpppa stor nok til å kunne bruke pengene til bolig eller studier. Når man velger å spare med veldig høy risiko er det i rene aksjefond. Da må man også tåle å være med på svingningene i markedet. Men så lenge man ikke har en gitt dato man MÅ ta ut pengene på så er det ikke noe å bekymre seg over. Viktig å ha is i magen og tenke at det faktisk SKAL svinge, men så lenge man har en månedlig spareavtale så kjøper man også billigere aksjer i nedgangstidene, så du får da mere for pengene når markedet snur igjen. For det snur alltid! Historisk sett har den lengste nedgangstiden noen sinne vært på 1,5 år, og da tok det ikke lange tiden før det var over utgangspunktet igjen. SÅ HOLD UT! :)

Alternativene til å spare i rene aksjefond er å spare i kombinasjonsfond, som da er en blanding av renter og aksjer. Der er risikoen noe lavere, men det er da også den kalkulerte avkastningen.

 For kortere tidshorisonter finnes det kombinasjonsfond som kombinerer aksjer og renter slik at du får ulike risikoer. Jo mer aksjer, jo høyere risiko og jo mer renter, jo lavere risiko.

   Det finnes mange ulike typer fond som investerer i ulike regioner og bransjer. Under viser jeg et kalkulert regnestykke på 2 scenarioer. Det øverste er hva jeg får med at jeg holder av 970,-  mnd til Filippa er 20 år på sparekonto, og det underste bildet er hva jeg kan forvente om jeg sparer i aksjefond. (Dette beløpet kan bli MYE høyere, men dette er med en kalkulert rente på 5,75%)

Søylediagrammene over viser hvordan verdien vil utvikle seg med et fast månedlig sparebeløp på 970 kr pr mnd på konto i 20 år, forutsatt en årlig brutto rente på 1,0% i alle de 20 årene. Skatt og inflasjon ikke hensyntatt.

Søylediagrammene over viser hvordan verdien vil utvikle seg med et fast månedlig sparebeløp på 970 kr pr mnd i aksjefond i 20 år, forutsatt en årlig brutto avkastning på 5.75% i alle de 20 årene. En avkastning på 5,75% tilsvarer avkastningen som ligger til grunn i Finans Norge sin bransjeavtale. En slik prognose kan ikke regnes som en pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Skatt og inflasjon ikke hensyntatt

Du trenger ikke ha mye penger for å spare/investere. En 500 lapp i månedlig sparing til f.eks. pensjon eller noe annet gøy.. ferie, bryllup, veske, hytte osv. Historisk sett har aksjefond gitt en veldig god avkastning.

Håper dere føler at dere har fått noen gode tips!❤️ Og ang spørsmål om din egen situasjon og fremtidsplaner mtp økonomi og sparing så er Danske Bank tilgjengelige for et personlig møte og veiledning når som helst. Lykke til! XoXo Hedda.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *